Fránek Architects

Fránek Architects

Menu

House in Breclav

House in Breclav Close

The house stands on the deserted periphery of the town of Břeclav in a former gardening colony. Clients bought a garden, narrow and long, as a hard-to-build plot. Although it was intended for housing, it is a remnant of the original small plot, which can be used mainly as a garden. This unfavorable situation gave rise to the house with a very long (in one direction) and narrow (in the transverse direction) disposition.
The ground floor house is made of lost formwork in the visible exterior, the inside is lined with a layer of plywood, the roof is made of reinforced concrete with a waterproofing screed based on cement, the floors are polyurethane inside.
The house, completely filling a narrow long plot, needed to bring light into the interior. It is designed through a series of openings in the roof that define the atriums and courtyards hung like beads on a 45-meter-long all-service corridor.
The building with the all-embracing green clients was built by themselves and is tightened to the last detail. (The care of the lady of the house is ubiquitous under the kind supervision of the master of the house under the watchful eyes of a domestic greyhound).

Breclav
family house

design 2007
project 20109
completion 2010-2018

House in Breclav
House in Breclav
House in Breclav
House in Breclav
House in Breclav
House in Breclav
House in Breclav
House in Breclav
House in Breclav
House in Breclav